August 2017

10 x de Nijmeegse Vierdaagse

Mijn 10de Nijmeegse 4daagse in 2017.

Ooit gedacht: dat wil ik een keer meemaken.


Begin 2000 was ik lid van de sportschool. Onze trainer Marcel Pool zette een sportief wandelgroep op. Achteraf bezien is dit de opstap geweest naar mijn wandelen van langere afstanden, want door deze trainingen werd mijn uithoudingsvermogen, kracht en snelheid beter. Daarnaast zijn wij met een groepje VIB’ers gaan meedoen aan de wandelmarathon van Egmond, de Dam tot Dam wandeltocht, de 4daagse van Apeldoorn en vele andere wandeltochten tot ca. 20km per dag. In 2006 begon het te kriebelen; de 4daagse van Nijmegen, dus 4 dagen van 40 km. Op hetzelfde moment kwam ik mijn oude schoolvriendinnetje tegen die al vele malen Nijmegen had gelopen. We besloten om nu samen te lopen. Dat hield wel een forse trainingsarbeid in. Vanaf maart elke week trainen, te beginnen met 18km en uit te bouwen tot 38km. Dat was wel afzien, vooral als het warm was.


Dit jaar zijn we zaterdagmiddag al naar Nijmegen vertrokken. Het was erg druk op het station en op de straat ervoor die is omgedoopt in ‘Ramblas’ (helaas ook veel politie). Tijdens deze feestweek komen er ruim 200.000 bezoekers per dag naar Nijmegen voor de vele muziekfestivals en daarnaast zijn er 47.000 wandelaars. Het is een gezellig, vrolijk en internationaal gezelschap. We verblijven deze week bij een gastgezin met totaal 5 wandelaars. Zondagochtend zijn we naar een mis gegaan in de St. Stevenskerk, speciaal voor de 4daagse wandelaars en met hoge militaire gasten uit binnen- en buitenland. Bert van der Lans is hier dé gast. Hij loopt dit jaar voor de 70ste keer en krijgt een speciale gouden medaille. ’s Avonds naar het spectaculaire vuurwerk aan de Waalkade geweest en nog even genoten van de sfeer in de binnenstad. De volgende dag de startpapieren ophalen en nog even rondslenteren voor het gaat beginnen.


De komende dagen wordt het om 4 uur opstaan, om 5 uur starten vanaf de Wedren door een haag van studenten (op weg naar hun bed) en zo’n 9 à 10 uur wandelen. De eerste 3 uur lopen we aan één stuk door, daarna gaan we regelmatig rusten. Vaak bij behulpzame bewoners die stoeltjes hebben staan en iets te drinken aanbieden. Van water uit de kraan tot koffie of thee met iets lekkers erbij (één keer zelfs een punt vlaai, beschuit met aardbeien en een saucijzenbroodje). In Overasselt zijn we gastvrij ontvangen met koffie geserveerd door gehandicapten. Naarmate de temperatuur oploopt maken we dankbaar gebruik van de vele ‘douches’ onderweg, van de emmers water voor onze pet of handdoek en van de kinderen met de waterpistolen. Helaas één keer ook hemelwater. Onderweg hebben we gezellige gesprekken met vreemde mensen. Na de finish gaan we naar een optreden van Wipneus en Pim die op een leuke manier wandelaars weer in beweging proberen te krijgen om zodoende de spieren soepel te krijgen. Na wat te hebben gedronken en gerust gaan we naar het logeeradres. Douchen, eten en 4daagse journaal van Omroep Gelderland kijken. Daarna gaan we vroeg slapen.


Ook de dorpen rondom Nijmegen zijn in een feeststemming. Straten zijn versierd met vlaggetjes en in een bepaald thema omgetoverd, zoals rock-and-roll, romantiek, levensfluisteraars, blauwe dinsdag, roze woensdag. Heel veel (live) muziek en aanmoedigingen van vrolijke mensen langs de kant. In Cuijk is door het leger een complete pontonbrug gebouwd. De Zevenheuvelenweg doet een beetje denken aan een bergetappe in de Tour. Veel campers en caravans langs de weg en pittige heuvels. Zwaar en inspannend. Halverwege worden er op een begraafplaats door groepen militairen een eresaluut gebracht aan gesneuvelde militairen. Op de 4de dag de laatste 7km over de Via Gladiola. Iedereen krijgt een gladiool uitgereikt. De meeste mensen zijn grappig verkleed, het lijkt wel carneval. Het aantal toeschouwers langs de weg neem elke kilometer toe, als ook het aantal ‘live’ bandjes. Daarnaast worden de wandelaars groepsgewijs begeleid door muziekkorpsen. Het is werkelijk een genot om dit te mogen meemaken. Na de finish komt mijn beloning voor deze 10de keer.


In Alverna koffie gedronken bij Lia, Johan en familie op de camping. In Malden bij familie van Annie Melker uit Egmond. De laatste dag Myrelva en Karel bij de intocht gemist. Dagelijks veel sms’jes en app’jes van VIB’ers. Heel erg leuk en hartelijk dank hiervoor.


Agnes Mengerink

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver