February 2018

Matthaus Passion

Op zaterdagavond 24 maart a.s. brengt de Alkmaarse Oratorium Vereniging (de AOV) de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Grote Kerk van Alkmaar. Daarbij wordt de AOV ondersteund door het Amsterdamse Philharmonia Orkest, zes professionele solisten, een internationaal bekende bespeler van het kistorgel en een ‘onschuldig’ jeugdkoor uit Purmerend. Alles onder leiding van dirigent Johan Akerboom.
De kerk gaat om 18 uur open en het concert start om 19 uur. 

Kaarten à €30,- zijn via de site te bestellen of te koop bij de adressen die op de bijgaande poster vermeld staan. En met alle plezier kan ik die kaarten uiteraard ook voor je verzorgen. 

Volgend jaar zingen we overigens wéér de Matthäus Passion (zoals we dat al vanaf 1943 doen), maar dan in het Nederlands: de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot (die daarvoor in 2006 een gouden plaat kreeg voor zijn uitvoering met het Residentie Orkest!).
Zet die datum (13 april 2019) maar vast in je agenda, want het zal een eenmalig gebeuren zijn. Maar wel een, waardoor je dit historische stuk muziek door de enorme impact van de beleving in je eigen taal nóg indrukwekkender gaat vinden! Een heel bijzondere ervaring met nog steeds die zelfde grandioze muziek van Bach.

Met een vriendelijke groet en wie weet tot horens/ziens in de Grote Kerk van Alkmaar,
Yvonne Looijesteijn

Matthaus Passion 2018De Matthäus Passion gaat over ons
De Mathäus Passion van Bach is gebaseerd op de hoofdstukken 26 en 27 uit het bijbelboek Mattheus, het lijdens-en sterfverhaal waarin Jezus als martelaar aan het kruis wordt genageld en daarmee al het slechte van de mensheid op zich neemt.
In Bachs Matthäus is Jezus echter vooral een mens die verschrikking op verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren en dan ook nog zijn vader die hem helemaal alleen laat sterven. Een diep droef verhaal dat nog steeds aanspreekt.
Het hoofd vol bloed en wonden brengt menigeen op de gedachte dat we meer zouden moeten doen om een betere wereld mogelijk te maken. 
En kijk naar Petrus (eer de haan drie keer kraait&hellipWinking, die het niet kon opbrengen om achter Jezus te gaan staan en dan later om vergeving vraagt. Dat gaat over ons, over alle keren dat wij niet sterk genoeg waren.
De Matthäus Passion van Bach is voor heel veel mensen, gelovig èn niet-gelovig, de mooiste compositie uit de muziekgeschiedenis.

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver